Blog

Cserépkályha tisztítódugó beépítése

Nagy Zoltán okl. mérnök, kandallós - kályhás
Nagy Zoltán okl. mérnök, kandallós - kályhás
2021.01.12 18:11
Cserépkályha tisztítódugó beépítése

Cégünk soha nem bítztatja a cserépkályha tulajdonosokat saját kezű járat tisztításra.
A cserépkályha tisztításakor magán a tisztításon kívül át kell tekinteni a cserépkályha minden részegységének állapotát, a levegőutánpótlás meglétét, a kéményt, és úgy általában véve a biztonságos üzemeltetés feltételeit. 

Ezért amikor a tisztítás mikéntjéről érdeklődnek nálunk, feltétlenül kályhás szakemberhez irányítjuk az érdeklődőt.

Enek ellenére időnként előfordul, hogy a cserépkályha egyik tisztítódugója meglazul, vagy bármi okból be kell azt építeni a nyílásába. Ehhez adunk itt pár apró tanácsot.

A nyílás mögül minden oda lehullott hamut, piszkot ki kell takarítani, majd a nyílást és a dugót is tisztítani, portalanítani kell.

A nyílás és a dugó előnedvesítése után agyaghabarccsal kell bekenni a nyílás peremét, és a dugó hátsó bordájának oldalát.

A dugó behelyezése után a kinyomódott anyagot kézzel el kell távolítani, majd nedves szivaccsal tisztára kell törölni a dugót és a csempét, vigyzázva, hogy a világos fugába ne mossuk bele a habarcsot.

Száradás után száraz, tiszta és puha ronngyal lehet újra fényesíteni a mázat.

Az első begyújtásnál csak kisebb mennyiségű fával gyújtsunk be.

Az agyaghabarcs előállítható homokkal soványított agyagörleményből, de akár kész habarcsot is használhatunk. Utóbbval könnyebb a dolgunk, ide kattintva vásárolható meg.

Ha fugázóval szeretné visszaállítani a fuga színét, akkor ide kattintva különböző színű fugázóinkat vásárolhatja meg.