Prémium plasztikusan formázott samott

Tűzálló samott tégla és samott lap cserépkályha, tömegkályha, kandalló, kemence építéséhez.

A Magyarországon forgalmazott samottok többségével ellentétben megfelel az ÖNORM B 8306 kályhás samott szabvány előírásainak. Ezen kívül a német samott szabványok alapján is bevizsgálták.

Egy kis érdekesség az ÖNORM B 8306 szabvány követelményei közül:

A fenti szabványnak megfelelő kályhás samott hőlökés-állóságát a következőképpen tesztelik a minősítő vizsgálat során: a mintadarabot teljes keresztmetszetében 950 °C hőmérsékletre melegítik, majd a 950 °C hőmérsékletű mintadarabot 2 percre folyó hidegvíz alá tartják. Ezt a ciklust 30-szor megismételve a mintadarab egyben kell maradjon.

Ez a rendkívüli hőlökés-állóság, és a szabvány szerinti többi minőségi követelmény samottjainknak akár örökös élettartamot biztosít még cserépkályha tűzterében is. 

Samottjaink cserépkályha, tömegkályha, kandalló, kemence bármely részén használhatóak, a tűztértől a bekötésig.

Nézet:

Az általunk forgalmazott samott kályhában:

Cégünk a német Schamottewek Radeburg, valamint Wolvshöher Tonverke cégek, kiváló ár-érték arányú plasztikus formázású, samott tégláit és lapjait használja cserépkályha építésére, és forgalmazza is azokat. A radeburgi samott üzem is a Wolfshöher csoport tagja.

Plasztikus formázású samottot Magyarországon elvétve forgalmaznak, alig ismert. Próbálja ki, és tudja meg, hogy az osztrák, német, svájci kályhások miért használnak szinte kizárólag plasztikus samottot cserépkályha építéséhez!
A Schamottewerk Radeburg plasztikus formázású samottjait jóval könnyebb vágni a magyarországon forgalmazott samottnál. Ötvözi magában a könnyű megmunkálhatóságot, és a nagy mechanikai szilárdságot. A porozitásnak köszönhetően magas a hőlökés-állósága, így hosszú távon is károsodás nélkül elviseli a kályhában fellépő hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A hőleadás elnyújtottabb, a kályha hőtárolási ideje hosszabb. A tüzelés kezdeti szakaszán képződő kondenzátumot károsodás nélkül képes felvenni, és visszaadni a későbbi szakaszban. Méretpontossága kiváló. Az elsőrendű minőségű alapanyag, és a magas szakértelem garantálja az egyenletes minőséget.

Ezzel szemben a Magyarországon forgalmazott, kályhaépítésre is használt, kályhás samott minősítéssel nem rendelkező samott téglák többnyire az ipari samottok gyártási technológiájával készülnek. Fontos tudni, hogy az ipari samottokkal szembeni követelmények egészen mások, mint a kályhás samottokkal szemben, többek között - a folyamatos üzem miatt - nincs szükség hőlökés-állóságra, és kondenzáció tűrésre sem. Ezért ezeket az anyagokat e téren be sem vizsgálják, de egyébként is jóval gyengébben teljesítenének! Aki tehát hosszú távon gondokozik, az kifejezetten kályha építésre kifejlesztett samott felhasználásával építi, építteti kályháját.

A Magyarországon forgalmazott samottok többségével ellentétben megfelel az ÖNORM B 8306 kályhás samott szabvány előírásainak. Ezen kívül a német samott szabványok alapján is bevizsgálták.

Egy kis érdekesség az ÖNORM B 8306 szabvány követelményei közül:

A fenti szabványnak megfelelő kályhás samott hőlökés-állóságát a következőképpen tesztelik a minősítő vizsgálat során: a mintadarabot teljes keresztmetszetében 950 °C hőmérsékletre melegítik, majd a 950 °C hőmérsékletű mintadarabot 2 percre folyó hidegvíz alá tartják. Ezt a ciklust 30-szor megismételve a mintadarab egyben kell maradjon.

Ez a rendkívüli hőlökés-állóság, és a szabvány szerinti többi minőségi követelmény samottjainknak akár örökös élettartamot biztosít még cserépkályha tűzterében is. 

Samottjaink cserépkályha, tömegkályha, kandalló, kemence bármely részén használhatóak, a tűztértől a bekötésig.

Az általunk forgalmazott samott kemencében:

Kemence állítólag bármilyen samottból, vagy akár bontott téglából is építhető. Tényelg mindegy, hogy milyen anyagból épített kemencében sütjük meg az egészségesnek szánt betevőnket?

Samottunk nyitott porozitása - a merőben eltérő gyártástechnológiának köszönhetően - többszöröse az itthon kapható samotténak. Az ebből adódó alacsonyabb hővezetési együtthatónak köszönhetően, kemence építése esetén - a Magyarországon kapható samottok többségével ellentétben - nem égeti meg a kenyér fenekét, egyenletesebben közvetíti a hőt. A nagy nyitott porozitás miatt jobban szívja a felesleges nedvességet a rajta sűlő tésztából, így a kenyér és a pizza gyrosabban, és jobban megemelkedik.

Ezen kívül a kályhás boltokban, és a tüzépeken kapható samottok többsége Kelet-Európából (Csehországból, Romániából, Ukrajnából), vagy időnként akár Kínából, Indiából származik. Elvétve Magyar gyártmányú samottot is kapni ezeken a helyeken. Ezen termékek közös tulajdonsága, hogy az összetételt illetően a gyártó semmilyen garanciát nem ad, sőt gyakran ismeretlen helyről származó bontott samott őrleményt is belekevernek a gyártás során. Mivel a gyártási technológiák során bekerülő szennyezők miatt a kerámiatárgyak ólommal és kadmiummal (erősen mérgező elemek) szennyezhetik a velük közvetlen érintkezésbe kerülő élelmiszereket, az EU 84/500/EEC irányelve és 1935/2004/EC rendelete, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései szerint is, az ilyen termékek gyártója - akkreditált laborvizsgálaton alapuló - nyilatkozatot kell kiállítson az élelmiszerrel rendeltetészerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak ólom és kadmium kioldhatóságáról. Termékünk ugyan kályhás samott, ám a gyártó kifejezetten élelmiszerrel való érintkezés céljára is gyártja azt. Ezért különös gondot fordít a gyártási technológia tisztaságára, garantálja is azt. Valamint az említett, akkrediltált vizsgálatot is elvégeztettük. A termékünk egészségre ártalmatlan mivolta így garantált. A kizárólag kályha, vagy pláne ipari célra gyártott tűzálló anyagok gyártója nem feltétlen fordít figyelmet a terméke élelmiszeripari tisztaságára, hiszen nem erre a célra gyártja. Termékünk akkrediltált laborvizsgálati eredményeit itt, gyártói megfelelőségi nyilatkozatát pedig itt találja meg.

Tudomásunk szerint, pillanatnyilag kizárólag a mi általunk forgalmazott samott rendelkezik hiteles élelmiszeripari tanúsítvánnyal. Különösen fontos ez olyan éttermekben (pizzériák, pékéségek), ahol az étel közvetlenül a kemence fenekén sül, tehát érintkezésbe kerül a samottal. Ilyen helyeken a NÉBIH, hatósági ellenőrzései során, kérheti a kemence fenekére vonatkozó tanúsítványt. Építtesse kemencéjét élelmiszeripari tanúsítvánnyal rendelkező samottból!