Blog

Környezetbarát Ökotűztér cserépkályhához

Nagy Zoltán okl. mérnök, kandallós - kályhás
Nagy Zoltán okl. mérnök, kandallós - kályhás
2023.08.14 02:11
Környezetbarát Ökotűztér cserépkályhához

Bizonyára mindenki számára ismert tény, hogy a fatüzelés 100%-ban megújuló energiával működő fűtési mód. A fatüzelési módok közül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal. 

A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony. Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriuma és a Bécsi Műszaki Egyetem tüzeléstechnikai tanszéke által közösen kifejlesztett, UZ37 nevű, speciális biotűztérrel épített cserépkályhák, az Ausztriában hatályos és egész Európában legszigorúbb károsanyag kibocsájtási határértékeket bőven teljesíti. Ezért ez a biotűztér egyedülálló módon UmweltPlus minősítéssel (Öko-címke) rendelkezik, amit kizárólag tanúsítottan alacsony ökolábnyomú termékek kaphatnak meg. Ez a biotűztér akár elemi építőanyagokból (megfelelő minőségű samott lapokból vágott idomok) kézi munkával is építhető. 

Ha szeretnél egy UmweltPlus kályha tulajdonosa lenni, és szeretnél tenni a saját, környezeted és utódaid jövőjéért, ugyanakkor a füstölő kéménytől és a szomszédok rosszalló megjegyzéseitől nem szeretnél tartani, úgy olvasd el blog cikkünket.

Szeretnél egy professzinális ökotűzteret az építendő cserépkályhádba? Katt ide!

Előnyök

A cserépkályha ökotűzterek legfontosabb előnye, a rendkívül alacsony károsanyag kibocsátás:

  • mg/MJ (határérték)
  • CO: 380 (1100)
  • NOx: 82 (150)
  • Corg: 30 (80)
  • Szállópor: 28 (60)

További fontos előny, hogy a hagyományos cserépkályha tűztérhez képest a begyújtás sokkal könnyebb, az üvegajtón át figyelhető tűz lángjai pedig látványosabbak. Az Ökotűztérrel épített cserépkályhák tulajdonosai elégedettebben használhatják a berendezésüket.

Az ökotűztérben az égést tápláló levegő a tűztér dupla falazatában felmelegszik, majd speciálisan kialakított réseken keresztül, közvetlenül a fagázok égési zónájában áramlik be a tűztérbe. A biotűztér mindhárom falában több szinten elhelyezett széles rések a fagázok és az oxigéndús levegő minél tökéletesebb keveredését szolgálják. A magasabb gyulladási hőmérsékletű összetevők tökéletes égését a hőszigetelő tűztérfedés által megemelt tűztér hőmérséklet segíti.

Építési lehetőségek - a kézimunka

Az Ökotűztér kézimunkával, megfelelő minőségű samottlapokból is építhető.
Az egyedileg épített ökotűztér esetén mindenképpen komolyan kell venni az ÖNORM B 8306 szabvány szerint tanúsított, plasztikus gyártástechnológiájú samott alkalmazását. Az itthon általában kapható samott alacsony hőlökésállósága miatt erre a célra alkalmatlan. A 2-3 ponton alátámasztott idomok a begyújtás utáni hirtelen hőmérséklet változás, valamint az egyik oldalon 1000+ °C hőmérsékletű égés, másik oldalon a hideg levegő általi hűtés miatt extrém feszültségnek vannak kitéve. Tapasztalataink szerint az itthon kapható, nem megfelelő minőségű, minden oldlán sima felületű, szárazon préselt gyártású samottokból épült ökotűzterek idomai akár 1-2 szezon után darabokra hullhatnak.

Ha nem szeretnél így járni, ide kattintva találsz ökotűztér építéséhez is megfelelő minőségű samott anyagot.

Az ökotűztér egyedi építése nagy szakértelmet igényel. A tűztér építését az Osztrák Cserépkályha Szövetség által kiadott építési specifikáció szerint kell végezni (Merkblatt 10). Az eredeti német nyelvű, és az általam fordított magyar nyelvű változat a cikk végén megtekinthető.

Építési lehetőségek - a Kachelofenbrennraum ÖkoSmart professzinális tűztér rendszer

Ha nem szeretnél vesződni a tűztér samott lapokból való szabogatásával, hanem szeretnél biztosra menni egy professzionális ökotűztér rendszer alkalmazásával, akkor kattints ide és válaszd a Kachelofenbrennraum ÖkoSmart tűztér rendszerünket.

Az Agus Ofentechnik Kachelofenbrennraum ÖkoSmart egy forradalmi ökotűztér, mely rendelkezik az előre gyártott cserépkályha tűzterek könnyű, gyors és egyértelmű építhetőségével, ám mindezeken túl néhány új tulajdonsággal is rendelkezik.
Kachelofenbrennraum ÖkoSmart részletei más műszaki termékekhez hasonlóan ugyan íróasztal mellett születtek, a koncepció viszont gyakorló kályhások évtizedes ökotűztér igényei alapján, mindennapi tapasztalatokon alapulnak.

Főbb előnyök, az előregyártott ökotűzterek többségéhez képest:

- A magas minőségű alapanyagnak és gyártástechnológiának köszönhetően az élettartam ugyan rendkívül hosszú, ám ha mégis baleset érné a tűztér valamelyik elemét, úgy bármelyik tűztér gerenda kicserélhető a tűztér többi elemének kibontása nélkül, mindössze néhány perc alatt.
- Gerendák tetszőleges méretűre szabhatók, így nem a kályhának kell alkalmazkodnia a lehetséges tűztér méretéhez, hanem a tűztér illeszthető tetszőleges kályhához. Hagyományos építés esetén is, légrés, felesleges vastagítások nélkül.
- Egyedülálló módon különleges, fehér színben is kapható, mely a tiszta égésnek köszönhetően a használat közben is fehér marad.
- Csekély nyomásesés, mely a legjellemzőbb tűztérméretek esetén csupán 2-3 Pa