Blog

Hogyan építsd be a kemence ajtódat?

Nagy Zoltán okl. mérnök, kandallós - kályhás
Nagy Zoltán okl. mérnök, kandallós - kályhás
2021.01.30 18:11
Hogyan építsd be a kemence ajtódat?

Ahány kemence építő, annyi kemenceajtó beépítési módszer. 

Mi most a beütőszeggel és a küllővel történő beépítési módszert mutatjuk be, mivel nekünk ezek váltak be a legjobban. Egyszerű, de biztos és tartós megoldás mindkettő. A küllőt fugánál, a beütőszeget pedig két vízszintes fuga között félúton alkalmazhatjuk. Mindenki választhat az adott beépítési szituáció, és a saját ízlése függvényében.
Az általunk forgalmazott kemence ajtókhoz és tűzehly ajtókhoz a beütőszeget és a küllőt is biztosítjuk, megfelelő mennyiségben.

Ha a cserépkályha ajtóknál szokásos beépítő karommal szeretné rögzíteni az ajtót, azt külön tudja megvásárolni.

Az általunk forgalmazott kemence ajtókat ide kattintva tekintheti meg, és meg is vásárolhatja azokat.

Általános tanácsok

Elölkéményes kemence építése esetén az ajtó a kéménytér első falába, a tévőnyílás pedig a kémény és a sütőtér (tűztér) közti samott falazatba kerül. A tévőnyílásba nem építünk be keretet, mivel az hőtágulási problémákhoz vezethet. A tévő (betámasztó) egyszerűen nekitámaszkodik a tévőnyílás körüli falazatnak, és 5-10 mm-t rátakar. A tévőnek ezért kis támasztó lába van.
A sütőtér hátsó vagy felső kéménycsatlakozása esetén a tévő elhagyható. 

    

 

Az ajtókeret két oldalán és felül 5-10 mm hőtágulási hézagot hagyjunk az ajtó keret és a kemence falazata közt, mely hézagot az ajtókeret pereme takar el, és felfekszik a falazatra, kemence elülső felületére. 

A kemence ajtó beépítése beütő szeggel.

Ez a beépítési megoldás leginkább a már felfalazott falazat esetén működik. A falazáskor az ajtó beépítési méretének megfelelő nyílást kell kihagyni, beleszámolva a dilatációs hézagot.
A kemence ajtókhoz mellékeltünk 4 db speciális, hasított beütőszeget. Az ajtó keret mindkét oldalán, az aljától és tetejétől is néhány cm távolságra, 1-1 tégla középvonalánál (két vízszintes fuga közt) fúrjunk 7-8 mm átmérőjű lyukat, a hátsó élétől kb. 1 cm távolságra. 
Állítsuk az ajtókeretet a helyére, és jelöljük át az ajtóra fúrt lyukakat az ajtónyílás kürüli falazat élére.
6 mm-es keményfémlapkás fúróval (betonhoz v. téglához való fúróval) fúrjuk meg a téglát, de a furót ne ütésre kapcsoljuk.


Az ajtókereten keresztül üssük a beütőszeget a furatba, mely a hasításból adódó rugós szerkezetének köszönhetően befeszül a furatba, és biztosan, tartósan rögzíti az ajtót.

A kemence ajtó rögzítése küllővel

Ezzel a módszerrel a kemence ajtót a körülötte kialakuló falazat építése közben kell beépíteni. A fugák magasságát előre ki kell számolni.
A nálunk vásárolt kemence és tűzhely ajtók mellett találnak 4 db speciális, hosszú küllőt, és a hozzá tartozó feszítőanyákat. 
Az ajtó alja feletti első, és a teteje alatti utolsó fuga magasságában fúrjon 4 mm átmérőjű lyukat az ajtó keretének oldalába. 
A küllőket dugja be a kemenceajtó keretén fúrt lyukakon, az anyát belülről éppen csak kapassa rá.
Az ajtó körüli falazat falazása közben vezesse be a küllőt a vízszintes fugába, és az első függőleges fugában hajtsa le. Ugyan így járjon el az összes küllőnél!
A falazóhabarcs teljes megkötése, a falazat megszilárdulása után feszítse meg a küllőket az anyák meghúzásával. 
Biztos és tartós beépítési megoldás. A küllő anyák bármikor utólag is utánfeszíthetőek. 

Mindenkinek sok sikert kívánunk a kemence építéséhez!