Wolfshöher prémium plasztikusan formázott samott

Tűzálló samott tégla és samott lap cserépkályha, tömegkályha, kandalló, kemence építéséhez.

Az általunk forgalmazott samott kályhában:

Cégünk a Wolfshöher, német samott gyártó HBO+ minőségű, plasztikus formázású, kiváló samott tégláit és lapjait használja cserépkályha építésére, és forgalmazza is azokat.

Plasztikus formázású samottot Magyarországon elvétve forgalmaznak, alig ismert. Próbálja ki, és tudja meg, hogy az osztrák, német, svájci kályhások miért használnak szinte kizárólag plasztikus samottot cserépkályha építéséhez!
A Wolfshöher HBO+ minőségű plasztikus formázású samottjait jóval könnyebb vágni a magyarországon forgalmazott samottnál. Ötvözi magában a könnyű megmunkálhatóságot, és a nagy mechanikai szilárdságot. A porozitásnak köszönhetően magas a hőlökés-állósága, így hosszú távon is károsodás nélkül elviseli a kályhában fellépő hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A hőleadás elnyújtottabb, a kályha hőtárolási ideje hosszabb. A tüzelés kezdeti szakaszán képződő kondenzátumot károsodás nélkül képes felvenni, és visszaadni a későbbi szakaszban. Méretpontossága kiváló. A modern gyártósor garantálja az egyenletes minőséget.

Ezzel szemben a Magyarországon forgalmazott, kályhaépítésre is használt, kályhás samott minősítéssel nem rendelkező samott téglák többnyire az ipari samottok gyártási technológiájával készülnek. Fontos tudni, hogy az ipari samottokkal szembeni követelmények egészen mások, mint a kályhás samottokkal szemben, többek között - a folyamatos üzem miatt - nincs szükség hőlökés-állóságra, és kondenzáció tűrésre sem. Ezért ezeket az anyagokat e téren be sem vizsgálják, de egyébként is jóval gyengébben teljesítenének! Aki tehát hosszú távon gondokozik, az kifejezetten kályha építésre kifejlesztett samott felhasználásával építi, építteti kályháját.

A Magyarországon forgalmazott samottok többségével ellentétben megfelel az ÖNORM B 8306 kályhás samott szabvány előírásainak.

Egy kis érdekesség az ÖNORM B 8306 szabvány követelményei közül:

A fenti szabványnak megfelelő kályhás samott hőlökés-állóságát a következőképpen tesztelik a minősítő vizsgálat során: a mintadarabot teljes keresztmetszetében 950 °C hőmérsékletre melegítik, majd a 950 °C hőmérsékletű mintadarabot 2 percre folyó hidegvíz alá tartják. Ezt a ciklust 30-szor megismételve a mintadarab egyben kell maradjon.

Ez a rendkívüli hőlökés-állóság, és a szabvány szerinti többi minőségi követelmény samottjainknak akár örökös élettartamot biztosít még cserépkályha tűzterében is. 


Samottjaink cserépkályha, tömegkályha, kandalló, kemence bármely részén használhatóak, a tűztértől a bekötésig.

Az általunk forgalmazott samott kemencében:

Kemence állítólag bármilyen samottból, vagy akár bontott téglából is építhető. Tényelg mindegy, hogy milyen anyagból épített kemencében sütjük meg az egészségesnek szánt betevőnket?

Samottunk nyitott porozitása - a merőben eltérő gyártástechnológiának köszönhetően - többszöröse az itthon kapható samotténak. Az ebből adódó alacsonyabb hővezetési együtthatónak köszönhetően, kemence építése esetén - a Magyarországon kapható samottok többségével ellentétben - nem égeti meg a kenyér fenekét, egyenletesebben közvetíti a hőt. A nagy nyitott porozitás miatt jobban szívja a felesleges nedvességet a rajta sűlő tésztából, így a kenyér és a pizza gyrosabban, és jobban megemelkedik.

Ezen kívül a kályhás boltokban, és a tüzépeken kapható samottok többsége Kelet-Európából (Romániából, Ukrajnából), vagy időnként akár Kínából, Indiából származik. Elvétve Magyar gyártmányú samottot is kapni ezeken a helyeken. Ezen termékek közös tulajdonsága, hogy az összetételt illetően a gyártó semmilyen garanciát nem ad, sőt gyakran ismeretlen helyről származó bontott samott őrleményt is belekevernek a gyártás során. Mivel a gyártási technológiák során bekerülő szennyezők miatt a kerámiatárgyak ólommal és kadmiummal (erősen mérgező elemek) szennyezhetik a velük közvetlen érintkezésbe kerülő élelmiszereket, az EU 84/500/EEC irányelve és 1935/2004/EC rendelete, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései szerint is, az ilyen termékek gyártója - akkreditált laborvizsgálaton alapuló - nyilatkozatot kell kiállítson az élelmiszerrel rendeltetészerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak ólom és kadmium kioldhatóságáról. Termékünk ugyan kályhás samott, ám a gyártó kifejezetten élelmiszerrel való érintkezés céljára is gyártja azt. Ezért különös gondot fordít a gyártási technológia tisztaságára, garantálja is azt. Valamint az említett, akkrediltált vizsgálatot is elvégeztettük. A termékünk egészségre ártalmatlan mivolta így garantált. A kizárólag kályha, vagy pláne ipari célra gyártott tűzálló anyagok gyártója nem feltétlen fordít figyelmet a terméke élelmiszeripari tisztaságára, hiszen nem erre a célra gyártja. Termékünk akkrediltált laborvizsgálati eredményeit itt, gyártói megfelelőségi nyilatkozatát pedig itt és itt találja meg.

Tudomásunk szerint, pillanatnyilag kizárólag a mi általunk forgalmazott samott rendelkezik hiteles élelmiszeripari tanúsítvánnyal. Különösen fontos ez olyan éttermekben (pizzériák, pékéségek), ahol az étel közvetlenül a kemence fenekén sül, tehát érintkezésbe kerül a samottal. Ilyen helyeken a NÉBIH, hatósági ellenőrzései során, kérheti a kemence fenekére vonatkozó tanúsítványt. Építtesse kemencéjét élelmiszeripari tanúsítvánnyal rendelkező samottból!

Nézet: